El Museu Nacional de Finlàndia es troba al cor de Hèlsinki, a prop del Parlament de J.S. Siren, l’Estació Central d’Elieel Saarinen i davant del Finlàndia Talo d’Alvar Aalto. L’edifici existent obra també de Saarinen i els seus socis A. Lindgren i H. Gesellius es considera una obra mestra d’estil romàntic nacional inaugurada el 1916. Es proposa un concurs internacional per a la reforma i l’ampliació de l’edifici històric mitjançant un annex subterrani. Així, el nostre projecte aposta per construir un pavelló que emergeix estratègicament com una construcció, oberta i transparent, unint i separant simultàniament els diferents àmbits del jardí i separada respectuosament de l’edifici principal del Museu. Un gran pati a mode d’atri il·luminat zenitalment organitza les diferents activitats. Des del nou accés perforat a la tàpia del solar fins al llindar d’accés i organitzat mitjançant l’atri s’accedeix cap a les noves sales expositives. El programa principal es desenvolupa sota terra i rep llum a tot el seu perímetre. El reconeixement dels buits alliberats pels patis a l’edifici històric ens suggereix que aquests es cobreixin amb una estructura espacial de fusta permetent així la seva incorporació als espais actius del nou museu. Finalment, el resultat proposat no altera de manera abrupta el genius loci del solar, així com de l’antic museu i incorpora un nou edifici isolat i respectuós amb el passat.

Client:

Uusi Kansallinen arkkitehtuurikipailu. The Finnish Heritage Agency, the National Museum of Finland and Senate Properties.


Situació:

Helsinki

Data:

2019

Superfície:

4.100 m2 (ampliació) i 13.000 M2 (reforma)

Arquitectes:

Marta Peris, Jose M. Toral i Jordi Roig

Equip:

Teiju Autio,Guillem Pascual, Ana Espinosa, Maria Mejias, Izaskun González , Miguel Bernat i Sergi Pérez.

Infografies:

P + T

Ves al contingut